Recept na Pinchos s chorizom a paprikami Padrón
Vďaka tomu, že tento rok putujeme po Španielskom camine s naším kamarátom Robom a cestujeme spolu severom Španielska z Pamplony do Santiaga de Compostela, vám okrem super zážitkov a tipov – sledujte príbehy na profile Moje – ukážeme aj pár skvelých receptov.
Pre väčšinu ľudí sú prvé asociácie so španielskou gastronómiou jedlá ako tapas, paella, rôzne šunky či chorizo. Vedeli ste však, že na severe Španielska mávajú tapas chlebíčky väčší tvar a hovoria im pinchos?
Tu je recept na jeden tradičný a veľmi obľúbený.
Čo potrebuješ
- 1 bageta (alebo iný biely chlieb na krájanie)
- Olivový olej
- 250 g papriky Padrón (alebo klasická zelená paprika, len vyberajte menšie kúsky)
- 300 g chorizo (španielska klobása)
- 1 paradajka
- 1 červená cibuľa
- ½ zväzku petržlenu
- soľ
- zmes korenia na tapas (alebo korenia na zeleninu)
Postup
-
Predhrej rúru na 180 °C. Bagetu alebo chlieb nakrájaj na krajce a poukladaj ich na plech a každý potri olivovým olejom. Peč asi 10 minút, kým nie je pečivo chrumkavé. Hneď po vytiahnutí posyp každý kúsok trochou ochucovacej zmesi na tapas.
-
Chorizo nakrájaj na tenké kolečká.
- Umy paradajku a nakrájaj ju na štyri časti, odstráň stred a nakrájaj ju na kocky. Cibuľu ošúp, rozkroj na polovicu a nakrájaj na jemné kocky. Petržlen umy, osuš a nakrájaj. Všetko zmiešaj v miske a pridaj 2 lyžice olivového oleja, 2 štipky korenia na zeleninu a trochu soli.
-
Na panvici rozohrej trochu olivového oleja. Pridaj chorizo a restuj na miernom ohni asi 2 minúty. Vyber a odlož bokom. Do tej istej panvice daj papriky Padrón a restuj na silnom ohni asi 1 minútu. Ak máš obyčajné zelená papriky restuj o minútu dlhšie. Osoľ, pridaj 2 štipky ochucovacej zmesi korenia.
-
Na každý kúsok pečiva polož kolečko Choriza a naň jednu papriku Padrón. Všetko prepichni v strede špáradlom.
- Zmesou paradajky, cibule a petržlenu posyp tieto chlebíčky (bod číslo 3).
Dobrú chuť!
Nech sa dobre kuchtí, toto je hudobný tip!