Recept na praclíky
Napísal Karol Kolčár
Vyskúšajte si doma pripraviť praclíky (pretzel) s chrumkavou kvôrou a mäkkým vnútrom, presne ako tie z rakúskej pekárne. Stačí pár základných surovín, trochu trpezlivosti a výsledok bude ohromujúci. Najlepšie chutia teplé, napríklad so syrovou omáčkou 🧀😍
Čo potrebuješ (na 8 praclíkov)
Na cesto
- 6 hrnčekov bielej alebo chlebovej múky
- 2 PL hnedého cukru
- 1 PL masla alebo iného tuku
- 1 ČL soli
- 1 PL suchého droždia
- 200 ml teplej vody
Na kúpeľ
- 100 g sódy bikarbóny
- 1,5 L vody
Na potretie
- soľ
- vajíčko
Postup
-
Príprava kvásku
V menšej miske pripravíme kvások z teplej vody, 1 PL múky, cukru a droždia. Necháme 10 minút kysnúť. -
Vypracovanie cesta
Vo väčšej mise premiešajte zvyšok múky, tuk a soľ. Pridajte kvások a vymiesite hladké, pružné cesto. Zakryte a nechajte na teplom mieste kysnúť. -
Tvarovanie praclíkov
Cesto rozdeľte na 8 rovnakých dielov. Každý kúsok vyvaľkajte do dlhého valčeka – v strede hrubší, na koncoch tenší. Z neho vytvarujte klasický tvar praclíka tak, že valček ohnete do tvaru písmena U a prekrížite konce. Tvar ešte môžme doladiť roztiahnutím "ušiek" po stranách praclíka. -
Kúpeľ v sóde
Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte sódu – opatrne, sóda bude peniť. Každý praclík opatrne vložte do horúceho kúpeľa a obvarte z oboch strán asi 10 sekúnd. Vyberte a položte na čistú utierku, aby oschli. -
Pečenie
Obvarené praclíky preložte na plech so silikónovou podložkou alebo papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a posypte soľou. Pečte v rúre predhriatej na 200 °C približne 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
Tip: Praclíky môžete formovať aj do iných veľkostí a tvarov. Napríklad si spravte rožky či buchtičky. Na posyp sa hodí hrubozrnná soľ, fleur de sel, alebo aj sezam či mak. Ak máte radi slaný snack s príbehom, praclíky sú ideálna voľba.
Pusti si pri príprave tohto receptu túto pesničku, nech to má ten správny vibe.